Czarodziej ziemniak

                       

            To balsam dla żołądka, prawdziwa ulga dla tych, co zmagają się z nadkwasotą i niestrawnością.

            Jego dobrą opinię popsuła wieloletnia tradycja, w której przede wszystkim występował obok mięsa i był bestialsko ulepszany tłustymi sosami. Stąd wzięła się niechlubna opinia, że tuczy. A to przecież nieprawda!!!

            Kalorii w nim niewiele. Jest za to doskonałym źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje trawienie. Zawiera mnóstwo cennych białek, skrobi, węglowodanów i soli mineralnych – żelaza, fosforu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego, a przede wszystkim potasu.

            Obfituje w witaminy A,C,D,K,E,PP i B1,B2,B6.

Wartość odżywcza ziemniaka jest tak duża, że przez jakiś czas mógłby być jedynym pożywieniem człowieka – bez uszczerbku dla zdrowia!!!.

            Ziemniaki, chociaż kojarzą się nam przede wszystkim z jadłospisem mają niebagatelne właściwości lecznicze.

Ø      Kompresy z surowych utartych ziemniaków goją nawet bardzo zastarzałe rany.

Ø      Stosuje się je do usuwania skutków odmrożeń. Odmrożone nogi lub ręce korzystnie jest wymoczyć w wywarze z ziemniaków. Można także przykładać surowe utarte ziemniaki.

Ø      Startą papką z surowych ziemniaków leczy się sińce, liszaje, i wykwity skórne, a także uczuleniowe.

Ø      Na zastrzały i egzemy. Zastrzał usuwano, trzymając palec w gorącej wodzie, w której gotowały się kartofle. Kąpiele w wywarze z ziemniaków zalecano przy egzemach. Przy tej dolegliwości korzystne jest również przykładać plasterki z surowych ziemniaków.

Ø      Upiększanie rąk. Ziemniaki są bardzo tanim kosmetykiem upiększającym ręce. Kartofle ugotować w łupinach, obrać, utrzeć oraz zmieszać z mlekiem. Papkę rozsmarowywać na dłoniach i pozostawić na pewien czas.

Ø      Ksiądz Kneipp, zalecał stosowanie papki z ugotowanych ziemniaków, ręcznie miażdżonych i umieszczonych w płóciennym woreczku jako okładów do uśmierzania różnych bólów:

Ø        Skurczy w przewodzie pokarmowym,

Ø        Nieżytach przewodu pokarmowego

Ø        Przy zwichnięciach.

Ø        Zapaleniach stawów

Ø        Przy ischiasie

Ø        Lumbago

Ø        Artretyzmie

Ø        Czyrakach

Ø        Zapaleniach skórnych

Ø        Zesztywniającym zapaleniu stawów międzykręgowych

Ø        Katarze górnych dróg oddechowych.           

Ø        Na bóle uszu – zaleca się ugotowane rozgniecione w woreczku       ziemniaki gorące przykładać do ucha. Trzymać do oziębnięcia, co najmniej około 10 minut. Kurację powtarzać codziennie, najlepiej wieczorem przed spaniem, przez 7 – 9 dni. Czynnikiem leczącym w tym przypadku jest skrobia oraz oczywiście ciepło.

Ø         Oparzenia – utarte świeże ziemniaki przykładać na miejsca chore. Ten prosty środek błyskawicznie łagodzi ból i zapobiega zniszczeniu skóry oraz powstawaniu tzw. „bąbli”. Czynność tą należy wykonać jak najszybciej, zaraz po oparzeniu i często zmieniać. Okłady surowej papki ziemniaczanej są najbardziej skuteczne, gdy poparzymy się wodą, dotkniemy czegoś gorącego. Krochmal zawarty w ziemniakach dodatkowo chroni skórę przed podrażnieniami.

Ø      Na bóle głowy – przykładać surowe pokrojone bulwy do skroni i czoła.

Ø      Uporczywe swędzenie ciała, wysypki i podrażnienia skóry usunąć można kąpielami z dodatkiem krochmalu.

Ø      Łuszczycę można leczyć kąpielami z dodatkiem krochmalu oraz naparu kwiatu bzu czarnego, bukwicy, korzenia łopianu i mięty. Należy „pluskać” się w takiej śliskiej wodzie około 30 minut 2 – 3 razy w tygodniu przez kilka miesięcy. Nie dodawać żadnych środków myjących. (Kąpiel z krochmalu – ½ kg mąki ziemniaczanej rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do gorącej wody w wannie).

Ø      Zaćma - Edgar Cayce, zalecał przy katarakcie przykładać na zamknięte oczy papkę z surowych utartych ziemniaków. Przygotować okład na noc. Przymocować np. bandażem. Po zdjęciu okładu należy przemyć oczy jakimś słabym roztworem antyseptycznym.

Ø      Przy zapaleniu powiek, także zaczerwienieniu, np. od spawania, zmęczenia, przykładać kompresy z rozdrobnionych na tarce ziemniaczanej albo tylko plaster ziemniaka. Przy wrzodach zewnętrznych można przykładać okłady z liści olszyny, zmieszanych z papką z surowych kartofli. Można robić inhalacje  10 – 15 minutowe nad gotowanymi w łupinach ziemniakami w niewielkiej ilości wody.

Ø      Hemoroidy krwawiące i bolące leczą czopki wystrugane z surowego ziemniaka.

Ø      Sok z surowych ziemniaków posiada niezastąpione właściwości lecznicze. Już ½ szklanki soku wypijane systematycznie przez kilka dni leczy stany zapalne śluzówki żołądka. Do soku z surowych ziemniaków można dodać trochę miodu, soku z marchwi lub cytryny.

Ø      Usuwa nadkwaśność, bóle i pieczenie.

Ø      Wrzodowcy cierpiący na owrzodzenie żołądka i dwunastnicy powinni kurację stosować dłużej i w zwiększonych porcjach od 2 do 3 szklanek dziennie przez jeden miesiąc.

Ø      Sok z surowych ziemniaków ma właściwości przeciwzapalne. Można, więc nim płukać jamę ustną i gardło.

Ø      Cierpiącym na kamicę nerkową na pierwszym miejscu zaleca się pić wywar z obierzyn ziemniaka. Ma on zdolność kruszenia i rozpuszczania kamieni nerkowych zwłaszcza kamienie, które składają się z szczawianu wapnia nierozpuszczalnego wodzie. ( Wiadomo, że woda kartoflana rozpuszcza osad wapienny np. w czajniku).W zależności od potrzeb pije się go w ilości od 2 – 3 szklanek dziennie. Kuracja trwa 3 tygodnie. Potem zrobić przerwę i powtórzyć. Ziemniaki należy najpierw starannie wymyć, grubo obrać. Obierki ugotować do miękkości. Odwar zlać i wypić w 3 – 4 porcjach w ciągu dnia przed jedzeniem. Jednorazowa porcja to np. 1 szklanka. ( Nie podgrzewać!).W trakcie kuracji ograniczyć jedzenie mięsa.

Ø      Zapalenie nerek z podwyższoną ilością mocznika i kreatyniny, leczy kilkudniowa dieta ziemniaczana. Po 5 – dniowej diecie kartoflanej, polegającej na jedzeniu np. piure, zupy kartoflanej, ziemniaków pieczonych, klusek śląskich czy placków kartoflanych - obniżają się wartości mocznika i kreatyniny. Chory czuje się lepiej.( Pić dużo wody mineralnej niegazowanej).

Ø      Dieta kartoflana korzystna jest zarówno w kamicy nerkowej jak i żółciowej.

Ø      Przy cukrzycy, spożywanie 1 – 1 ½  kg ziemniaków powoduje ustępowanie objawów chorobowych jak cukromocz, wielomocz, nadmierne pragnienie. Poprawia się ogólny stan zdrowia. Przyczynia się do tego duża zawartość potasu, magnezu i kwasów organicznych, które regulują równowagę kwasowo – zasadową krwi.

Ø      Chorym na alergię oraz astmę można zalecić dietę ziemniaczaną. Polega ona na spożywaniu przez 3 – 6 dni ziemniaków plus woda mineralna do picia (około 2-3 litrów). Znakomicie „odczula” organizm. Pozwala na pozbycie się nadmiaru alergenów. Polecana jest alergikom i astmatykom, zwłaszcza wtedy, kiedy            objawy astmy, czy alergii stają się zbyt dokuczliwe np. w okresie pylenia traw.

Ø      Zapalenie płuc można leczyć lewatywą – Z trzech ziemniaków wyciąć oczka, nie obierać, pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki siemienia lnianego, 1 główkę czosnku, 5 szklanek wody. Gotować 20 minut ( Nie dodawać soli). Z odwaru zrobić pacjentowi lewatywę 1 raz dziennie przez kilka dni.

Kuracja ziemniaczana może być podstawą diety wyszczuplającej, która pozwoli stracić dziennie nawet około ½ kg (Ziemniaki tuczą, ale wtedy, gdy jemy je z sosami, lub smażymy na tłuszczu).

Ziemniaki leczą zaparcia i niestrawność. Likwidują obrzęki spowodowane otyłością.

      W medycynie ludowej stosowano dietę polegającą na jedzeniu surowego ziemniaka ze skórką. Jedząc 1 – 2 ziemniaków codziennie przez jeden miesiąc, zaczną:

Ø      Odrastać włosy,

Ø       Ustąpi próchnica kości zębów.

Ø      Poprawi się praca jelit.

Ø      Ziemniak bogaty w błonnik pomaga w trawieniu, pobudzając ruch robaczkowy jelit.

Ø      Zapobiega zaparciom.

Ø      Jest moczopędny.

Ø      Działa przeciw nowotworowo.

Ø      Uspakajająco na organizm – na układ krwionośny, wydzielniczy, trawienny.

Najwięcej błonnika mają młode ziemniaki.

UWAGA!

                        Zaczynając kurację - jedzenie surowego ziemniaka, przez pierwsze 3 dni, może wystąpić biegunka oraz podniesiona temperatura.

                        Zalecany sposób gotowania O.Grande.

            Aby uzyskać pełną wartość odżywczą ziemniaków należy:

                        Wybierać ziemniaki z uprawy naturalnej z ładną skórką.

ü      Wyrzucić ziemniaki zazielenione i kiełkujące, ze względu na zawartość trującej solaniny.

ü      Przed obieraniem bulwy dokładnie umyć.

ü      Obierać cieniutko, ponieważ najbliżej skórki znajdują się cenne minerały i witaminy.

ü      Obrane ziemniaki wrzucać od razu do wrzątku, tak, aby skrobia ścięła się na powierzchni, nie pozwalając na wypłukanie najwartościowszych składników.

ü      Podczas gotowania można wlać szklankę mleka

ü      – łyżeczkę masła

ü      – Przekrojoną cebulę ( kilka cebul)

ü      - łyżeczkę kminku

ü      – solić dopiero wtedy, kiedy ziemniaki zaczynają mięknąć.

Po takim ugotowaniu, ziemniaczki będą już omaszczone, pachnące i odżywcze, tak, że nie trzeba już dodawać żadnych sosów.

 

Bibliografia:

J. Górnicka „Apteka natury”

M.T. Wozniakowie „Ojca Grande przepisy na dobre zdrowie”

A. Jung i J. Raff „Encyklopedia zdrowia E.Caycego”

Z. Przybylak „Ziołowe kuracje medycyny ludowej”

Ks.S.Kneipp „Moje leczenie wodą”

Ks.S. Kneipp „Mój testament dla zdrowych i chorych”

Internet.

 

                                                                          Wrocław 13.X.2006r.

                                                               Krystyna Nosal


Powrót